V České republice přibývá počet lidí nakažených žloutenkou typu A

Státní zdravotní ústav eviduje ke dni 28. 3. 2025 již 320 případů žloutenky typu A, která bývá také označována jako nemoc špinavých rukou.

0

Nepříznivý vývoj 

Vzrůstající tendence počtu případů žloutenky typu A byla zaznamenána už v loňském roce, kdy Státní zdravotní ústav zaznamenal 636 případů nákazy žloutenkou typu A. V této souvislosti vyjádřil obavu nad postupným šířením tohoto onemocnění napříč celou republikou, což se bohužel potvrzuje. Dle dat ze zahraničí se s obdobnou situací potýkají i ostatní země, a to nejen evropské. Státní zdravotní ústav proto vyzývá každého, aby dbal na prevenci nejen doma, ale i v zahraničí.

V České republice přibývá počet lidí nakažených žloutenkou typu A – ilustrační snímek (Foto: Pixabay.com)

Nákaza se šíří v prostředí s nízkým hygienickým standardem

Žloutenka typu A (virová hepatitida A) se vyskytuje na celém světě. Vyšší riziko nákazy hrozí v prostředí či zemích s nízkým hygienickým standardem. Vzhledem ke způsobu přenosu převládají mezi nakaženými děti a mladí dospělí. K šíření tohoto onemocnění významnou měrou přispívá nedodržování základních hygienických návyků, především mytí rukou.

Nákaza se šíří v prostředí, kde nejsou dodržovány základní hygienické návyky – ilustrační snímek (Foto: Pixabay.com)

Jak se lze nakazit?

Žloutenka typu A se přenáší ze stolice do úst. Nakažený jedinec přenese viry na předměty, kterých se dotýká. Rizikové jsou například kliky dveří, držadla v dopravních prostředcích, madla nákupních vozíků apod. Proto je důležité mýt si ruce co nejčastěji, zejména před jídlem. Žloutenkou typu A se lze také nakazit pitím znečištěné vody. Nakazit se lze i konzumací potravin, které byly závadnou vodou omyty – například saláty, ovoce nebo jiné tepelně nezpracované potraviny.

Rizikové jsou předměty, kterých se lidé často dotýkají, například madla v hromadné dopravě (Foto: Pixabay.com)

Dlouhá inkubační doba

MUDr. Renata Ciupek z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje uvedla, že blížící se období častějšího cestování zvýší riziko dalšího šíření nákazy. Doba od okamžiku nákazy do objevení prvních příznaků (inkubační doba) může totiž být až 50 dní. Kromě toho může mít mnoho lidí bezpříznakový průběh. Pokud tedy nejsou dodržovány základní hygienické návyky, má nákaza velmi vhodné podmínky pro šíření.

Mytí rukou je důležité (Foto: Pixabay.com)

Co dělat v exotických zemích 

Pokud cestujete do exotických zemí, nepoužívejte vodu z veřejného vodovodu, ale pouze balenou, a to nejen na pití, ale například i na čištění zubů, na omývání ovoce či zeleniny. Vyhýbejte se nápojům s kostkami ledu, které mohou být také kontaminované. Konzumujte pouze tepelně upravená jídla, která se vařila alespoň jednu minutu. Nekonzumujte syrové mořské plody, pokud nejste proti žloutence typu A očkovaní. Myjte si často ruce. Pokud to není možné, používejte alespoň antibakteriální gel nebo ubrousky. Nejlepším preventivním opatřením proti nákaze žloutenkou typu A je však očkování, které chrání dlouhodobě.

Více o tom, jak se proti nákaze chránit a jaké jsou její příznaky, najdete na informačním letáku SZÚ.

Při cestování do exotických zemí dodržujte doporučení SZÚ – ilustrační snímek (Foto: Pixabay.com)
I na čištění zubů používejte balenou vodu – ilustrační snímek (Foto: Pixabay.com)

Zdroj, foto: Szu.gov.cz, Pixabay.com
Editor: Klára Šámalová

Mohlo by vás zajímat...
Close
Back to top button